49-годишният Венелин В. остава за постоянно в ареста, след като днес състав на Шуменския окръжен съд уважи искането на прокуратурата да наложи мярка за неотклонение на шуменеца „Задържане под стража“, съобщиха от пресцентъра на АП във Варна.

Срещу Венелин се води досъдебно производство за засяване и отглеждане на 552 растения от рода на конопа в две наркооранжерии и държане с цел разпространение на марихуана – престъпления по член 354в, ал. 1 и по член 354а, ал. 1 от НК.

Наркооранжериите, стопанисвани от обвиняемия, бяха открити от криминалисти от полицейското управление във Велики Преслав при обход на района. Силната и специфична миризма, която се носела от тях, издала, че в оранжериите край село Хан Крум е засята марихуана.

Започнало наблюдение и на 6 ноември тази година пристигнал обвиняемият, за да нагледа продукцията в оранжериите. При претърсването са открити  растения марихуана в различен стадий, а оранжерията била снабдена с поливна система. Иззети са 551 растения, а от фургон, ползван като сушилня за марихуана  -  три кашона и три чувала с полусуха листна маса – стръкове и съцветия на конопа. Общото им тегло е 27 кг.

Определението на Шуменския окръжен съд, с което на Венелин В. е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

ШУМ.БГ