Модерна медицинска апаратура получиха днес 3 отделения на МБАЛ-Шумен. Дарението е предоставено от "Алкомет" АД и бе връчено от председателя на надзорния съвет на компанията Фикрет Индже

Отделението по Уши, нос и гърло получи високотехнологичен диоден лазер с две оптики за ендоскопска хирургия и приставки за операции на нос, гърло, ларинкс. Апаратът на швейцарския производител "Storz" е на стойност 48 000 лв.

"Той позволява да достигане до места, до които преди се достигаше с външни разрези. Може да бъде прилаган и за ушна хирургия, както и за ларингиална хирургия. Удобен за стенози на трахеята и гръкляна. Такъв клас техника ни позволява да работим съвършено прецизно", каза началникът на отделението д-р Красимир Бозов.

Техниката ще се използва и за интервенции за разширение на слъзните пътища. Ще се ползва и за частично премахване на сливици за проблеми при хъркане.
"Със съдействието на фирма "Алкомет" и г-н Индже преди няколко години ние започнахме ендоскопска хирургия, беше закупена камерата и останалата част от ендоскопите, като ние сме добавили изключително малко към това. Изказвам благодарност от цялото отделение за възможността да поддържаме едно високо ниво за жителите на града и на околията", каза още д-р Бозов.

Спешно отделение получи два нови 12-канални ЕКГ апарата за общо 6 000 лв. "Двата модерни кардиографа, които бяха закупени благодарение на  вас позволяват потокът от хора да се обработи изключително бързо. Още веднъж благодаря, това за пациентите е нещо прекрасно", заяви на церемонията началникът на отделението д-р Петко Загорчев.

Ортопедотравматологично отделение получи артроскопска помпа "Страйкър". Тя ще служи за поддържане на постоянно налягане в ставата при хирургически операции.

"В сегашните времена, когато е редно да се говори за трудното битие на лечебните заведения, има хора, които намират начин да постъпят по-различно - да помогнат. Това е традиция в нашата болница. В случая, помагайки на нас с новата апаратура, помагате на съгражданите си за едно по-добро здравеопазване, за едно по-добро лечение", каза зам.-дректорът на МБАЛ-Шумен д-р Недко Тодоров, като благодари на Фикрет Индже и припомни за предишните дарения, които фирма "Алкомет" е правила на болницата.

Фикрет Индже заяви, че се радва за възможността да помогне като отбеляза, че неведнъж е получавал помощ в МБАЛ-Шумен. Той разказа своя лична история и благодари на д-р Бозов, който го е оперирал. 

ШУМ.БГ