Ефективна присъда от 3 години лишаване от свобода при общ режим получи 27-годишният Илиян Ст. Състав на Шуменския окръжен съд (ШОС) го призна за виновен за това, че по непредпазливост е причинил смъртта на двама души в тежко пътно-транспортно произшествие. Подсъдимият е лишен и от правото да  управлява автомобил за срок от 4 години. Това съобщиха от пресцентъра на съда в Шумен.

От Апелативна прокуратура във Варна припомнят, че катастрофата е станала на 29 март миналата година. На пътя Русе – Варна Илиян Ст. предприел изпреварване на друг автомобил, въпреки забраната. 27-годишният мъж направил това на двойно непрекъсната линия, навлязъл в насрещната лента, където друг автомобил също изпреварвал превозно средство. Така колата на подсъдимия се ударила челно в автомобила, с който пътували директорът и служителка на „Паркстрой“ – Разград. Мъжът починал на място, а жената – по-късно в болницата.

Делото пред Окръжен съд – Шумен се разгледала по общия ред в шест съдебни заседания. Били са изслушани шест вещи лица, изготвили седем експертизи - една от които назначена в хода на съдебното следствие. Разноските по делото са в размер на 5070.43лв. Близките на пострадалите са участвали в наказателното производство в качеството си на частни обвинители и не са предявили граждански искове.

Присъдата на ШОС подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Варна.

ШУМ.БГ