113 проекта на обща стойност 114,920 млн. лв. са спечелени в Шуменско по различните оперативни програми на Европейския съюз от старта на новия програмен период през 2014-та до сега. От тях към момента са разплатени 45,738 млн. лв., или 40%. Това стана ясно днес на пресконференция на Областния информационен център /ОИЦ-Шумен/. 

42 от проектите са с бенецифиент общинските администрации в областта, а останалите са спечелени от фирми.

Най-много са европроектите на общинската администрация в Нови пазар - 11. Следват Шумен с 8, Смядово с 5 и Велики Преслав с 4.

По стойност на проектите едноличен първенец е шуменското кметство. 8-те му спечелени проекта са за общо 35,205 млн. лв., от които реално разплатени към 11-ти декември 2018 г. са 20,620 млн. лв. Най-скъпият проект в областта е този за водния цикъл на Шумен, известен като ИСПА 2 - 13,149 млн. лв. Вторият по стойност европроект е отново на община Шумен - изпълняваният в момента "Подобряване на образователната инфраструктура на гр. Шумен" за 13,041 млн. лв.

В Шуменска област се наблюдава спад на броя на спечелените европроекти през настоящия програмен период, спрямо предходния.

"Броят на подадените проекти като че ли намалява и това се обяснява с това, че няма отворени процедури по оперативните програми", каза ръководителят на ОИЦ Галина Минчева.

Центърът ще продължи да работи и да консултира граждани и фирми за възможностите за кандидатстване по различните оперативни програми и през следващите 3 години. До дни община Шумен ще подаде документи за подсигуряване на дейността му с още 370 хил. лв. по ОП „Добро управление“. 

Зам.-кметът на Шумен по икономическо развитие Росица Антонова даде висока оценка за работата на ОИЦ през изминалия втори 3-годишен период.

ШУМ.БГ