За шести пореден път десетки приятели на футболиста Дарин Тодоров - Дарко излязоха на  терена, за да участват в традиционния благотворителен турнир в негова подкрепа.

Футболистът пострада тежко при катастрофа през 2010 година.

Всички видяха как върви възстановяването му, защото след години отсъствие от Шумен, днес той присъства на футболните мачове на турнира.

„Дарко се възстановява по-бавно, отколкото ни се иска, но напредъкът е видим. Не сме се връщали в Шумен от 2 години и половина. Живеем в Магдебург, където Дарко продължава да се възстановява. Той е много по-добре. През тези години не сме спирали с лечението“, обясни майката на футболиста Даниела Тодорова.

Тя допълни, че по настояване на кинезитерапевтите и на невролога, който работи с Дарко, сега правят кратко прекъсване на процедурите, защото Дарко има нужда от Шумен, от България, от приятелите си. „Терапевтите ни посъветваха да се върнем поне за кратко в Шумен, за да види Дарин своите приятели, да общува с тях на български. За съжаление в Германия не контактуваме с българи и той не говори езика. Имаше нужда от приятели, от българска реч. Самият Дарко често започна да казва, че иска да се прибере в Шумен. И още на втория ден след срещата с приятелите си се почувства разликата в говора му“, каза още майката на Дарин.

През сълзи тя отново благодари на всички, помогнали на сина й.  „Всички, които са днес тук, са спортисти. Те са приятели до гроб. Без тях, без  тези деца, без българския народ аз нямаше да се справя“, добави Даниела Тодорова. 

Тя разказа, че имат подкрепата на много хора и в Германия. Дарко вече може да ходи сам с помощта на бастун. Той посещава футболни и хандбални мачове. Два пъти в месеца Дарин е на тренировките на футболния „Магдебург“. „Местните футболисти го водят на тренировките си. Това е успешна терапия за Дарин. Мога смело да кажа, че десният му крак се раздвижи окончателно на стадиона“, разказа Даниела Тодорова.

В шестия турнир „Да помогнем на Дарко“ се включиха 12 отбора.  Всеки тим заплати такса от 50 лв., но повечето дадоха повече средства и така само от участниците, за лечението на Дарко се събраха 1250 лв. Отделно всеки можеше даде своята лепта в специална кутия.

Борбата на Дарко продължава. Той ще остане в Шумен до 2 януари, на 3-ти, заедно с майка си, се връща в Германия. Там ще започне нова работа във фирма, която прави играчки и ще продължи с възстановяването си.

За всички, които желаят да помогнат за лечението на Дарин в Германия:

Дарителската сметка на Дарин Тодоров:
 

Титуляр: Дарин Валериев Тодоров
УниКредит Булбанк
IBAN в лева - BG31UNCR70001519456109 - BIC: UNCRBGSF
IBAN в евро - BG74UNCR70001519456111 - BIC: UNCRBGSF

или

Титуляр: DANIELA TODOROVA
IBAN в евро - DE57810532721631481580 - BIC: NOLADE21MDG

ШУМ.БГ