Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предложение да излезе със становище относно писмото на четиримата прокурорски шефове, с което те препоръчаха преди време на Апелативния специализиран съд да не предоставя делото "Иванчева" за проверка от комисията на ВКС.

В предложението на Панов се напомня, че със заповед на председателя на ВКС, издадена на основание чл. 114, ал. 1, т. 9 от Закона за съдебната власт, е извършена проверка на организацията на дейността на Апелативния специализиран съд (АСНС) по въззивни наказателни частни дела, образувани и разгледани по частни жалби и протести на прокуратурата, срещу определения на  първоинстанционния съд, постановени по мелките за неотклонение на подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

В деня на извършване на проверката – 29 ноември 2018 г., в писмо до Апелативния специализиран съд /АСпС/, изпратено от изпълняващите функциите административни ръководители на Специализираната прокуратура и на Апелативната специализирана прокуратура (АСП), на прокурор при ВКП и
прокурор при АСП, се предлага делото да не бъде предоставяно на
проверяващите съдии от Върховния касационен съд.

"За такова предложение не само липсва правно основание. То представлява
недопустим опит за институционално въздействие върху съда, нарушаване на
конституционно установения баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба намеса в съдебната независимост. Не на последно място целта му е опит да се осуети образувана по надлежния ред проверка на Апелативни яспециализиран съд. В своите Стандарти за независимостта на съдебната власт Висшият съдебен съвет посочва, че независимостта е основна ценност на съдебната власт, предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Тя трябва да се заслужи, отвоюва и охранява. Намирам, че това налага произнасянето на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет." – мотивира се председателят на ВКС.

Дневник