725 нови контейнери за смет замениха старите в северната част на Шумен. Така общинското предприятие „Чистота“ вече няма да ползва казани на "Екомакс" и работи изцяло със собствени, съобщиха от пресслужбата на кметството.

Замяната на контейнерите започна през октомври м.г., като фирмата - производител имаше определен срок за доставката на всичките 725.

„За съжаление от първите казани, които поставихме, вече има такива, които трябва да се ремонтират. 4 бяха запалени, изгоряха им уплътненията и сега ще се ремонтират“, каза за ШУМ.БГ управителят на ОП „Чистота“ Евгений Цанков. Той допълни, че на всички нови контейнери ще бъдат поставени стикери, на които е обозначено, че това са съдове за битови отпадъци и какво не трябва да се хвърля в тях. На лепенките е посочена и глобата за нарушителите, която е 500 лв., даден е и телефон за връзка с предприятието.

От общинската администрация призоваваха гражданите да се стремят да пазят новите съдове и да не изхвърлят в тях гореща пепел, която може да ги увреди.

Припомняме, че юли м.г. общинското предприятие „Чистота“ пое сметосъбирането в северния район на Шумен и в кварталите „Макак“ и „Мътница“. Ангажимент на предприятието е да поддържа чистотата на местата за обществено ползване – улици, автобусни спирки, алеи и тротоарни площи, детски и спортни площадки, Градската градина и централната пешеходна зона, както и да почиства локални и нерегламентирани замърсявания. Поетапно, с разрастване на дейността, се очаква то да поеме поддържането на чистотата и в южната част на града.

ШУМ.БГ