На територията на град Шумен има 241 незаконни гаража, а над 30% от тях са установени в кв. „Еверест“, сочат данните от проверки на инспектори в общината, извършени през 2018 г., след постъпили жалби и сигнали на граждани.

Това става ясно от справка на администрацията на община Шумен по питане на общинския съветник от ВМРО Деан Станчев.

Незаконните гаражи са строени в различни периоди от време. За тях не са плащани данъци. В кв. "Еверест" те са 79 броя, поставени преди около 30 години. За нито един от тях няма влязла в сила заповед за доброволно премахване.

За да се реши проблема с незаконните постройки предстои да се разработи подробен устройствен план. „Преди премахването на незаконните гаражи ще бъде предоставена алтернатива на гражданите - да си изградят такива съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията и действащата нормативна база", се казва в писмото, подписано от кмета Любомир Христов.

През последните 3 години общинската администрация предприе мерки за узаконяване на десетки незаконни гаражи. Процедурата включва обявяване на търг за правото на строеж на земята под съществуващите клетки.

ШУМ.БГ