Оценката на ръководството на МВР за работата на колегите в Шумен е много добра. Те се справят изключително добре по възловите показатели като конвенционалната престъпност, пътния травматизъм, източване на средства от държавния бюджет и др. Това каза на брифинг днес директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов. Той, заедно със зам.-директора на ГДНП ст. комисар Благородна Макева присъстваха на годишния отчет за дейността на ОД на МВР в Шумен.

Събитието бе уважено и от административните ръководители на Окръжен съд, Окръжна прокуратура, на Районния съд в Шумен и районните прокуратури в Нови пазар и Велики Преслав, председателят на Административен съд - Шумен и областният управител.

По този повод ст. комисар Благородна Макева заяви на брифинга, че е силно впечатлена от взаимодействието в Шумен между полицията, съдебната власт и местната власт. „Присъствието на ръководителите на съда, на областния управител показва, че полицията тук е уважавана институция. Това не се среща в много други области. А ние сме скачени съдове, когато едната институция си свърши добре работата, то това ще могат да направят и другите“, заяви ст. комисар Макева.

Гл. комисар Спиридонов и ст. комисар Макева допълниха, че според оценката на ефективността на областните дирекции, която прави МВР, тази в Шумен се нарежда на 24-то място от 28-те по регистрирани престъпления и е в средата на таблицата по разкриваемост на престъпленията.

За миналата година на територията на ОД на МВР са регистрирани 2020, което е с 208 по-малко от предходния отчетен период. Разкрити са 1090 от тях. Процентът на разкриваемост е 53,96%.

Директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов подчерта, че основната задача, която стои пред органите на МВР за тази година е безпроблемното преминаване на изборните процеси, които предстоят. „Не мисля, че в Шуменско ще има проблем, защото тук има създадена добра и стройна организация“, допълни Спиридонов.

ШУМ.БГ