Умишлено предизвикани пожари са унищожили стотици декари пасища и гори от началото на месеца до днес в Шуменско. На няколко пъти е събиран по спешност целият наличен състав на противопожарните служби, като на 10-ти се е наложило да се викат на помощ екипи от Варна и Търговище.

Това алармира на извънредно заседание на Областния щаб по бедствия днес директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Иван Иванов.

Огнеборците смятат, че от общо 86 пожара в земеделски земи, пасища и гори, 81 са умишлено предизвикани. Само четири от пожарите са възникнали в близост до пътища и се допуска, че може да са запалени неволно от цигара.

Знае се, че стърнищата и пасищата се палят от пастири, за да разчистят земята от сухи треви, но хващането им на място е трудно. Само за два от пожарите има заподозрени и те се разследват.

"Инициирах тази среща, защото всяка една структура - земеделието, РИОСВ, кметствата да окажат помощ и съдействие, и с техния нормативен инструмент да спрем паленето. Метеорологичната прогноза до края на месеца е тревожна – сняг нямахме, валежи не се очакват. Тревите са много високи и изсъхнали и всичко е барут", каза Иванов.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен Ялчън Расим заяви, че в понеделник е разпоредил на кварталните да проведат срещи с всички пастири на територията на областта, за да ги предупредят да не палят. 

За умишлен палеж Законът за МВР дава възможност на служителите на министерството да налагат административни санкции в размер от 200 до 2000 лв. на физически лица. Наказателният кодекс предвижда обаче далеч по-сериозни наказания, ако пожарът е с материални загуби. 

На заседанието бе решено във всяка община от областта спешно да се организират работни срещи с кметовете на общини, кметове и кметски наместници на населените места, общински служби по земеделие, СИДП, държавни горски стопанства и РИСОВ, на които да се говори за проблема.

ШУМ.БГ