С над 30 събития през цялата 2019-та ще бъдат отбелязани 130 години предучилищно образование в Шумен.

За по-значимите от тях на пресконференция днес говориха зам.-кметът по култура и образование Найден Косев, директорът на дирекция "Образование, наука и култура" Даниела Савчева, старши експертът „Предучилищно образование и личностно развитие“ Йорданка Димитрова и директори на детски градини. 

"Шумен е в първата петица на градовете, които в края на 19-ти век дават тласъка на предучилищното възпитание. Затова тази 130-та годишнина има огромно значение за нашата община и сме подготвили една мащабна програма за нейното отбелязване", каза Найден Косев.

Тържественото откриване на събитията за годишнината ще бъде на 22-ри март в 17.30 ч. пред ДКТ „Васил Друмев”. Там детски учители от всички градини ще представят флашмоб на тема: „Бъдещето на Шумен е при нас. Аз съм детски учител”.

В края на март в Шумен ще се проведе ХІІІ-я детски театрален фестивал „Коломбина”. През април ДГ „Слънце” ще организира Фолклорен конкурс „Да съхраним традициите”. Проявите за годишнината ще продължат до ноември и ще завършат с юбилеен концерт 30 години ДГ „Изворче”.

В община Шумен има 28 детски градини. Те се посещават от над 2900 деца в 123 групи. В системата на предучилищното образование работят 450 служители, от които 240 са педагози.

ШУМ.БГ