Съветът на хуманитаристите при СУ "Йоан Екзарх Български" отбеляза първия си рожден ден на специална церемония, която бе кулминацията от чествания на Патронния празник на училището.

На нея бяха връчени степените и новите постове в Съвета на хуманитаристите. Поводът събра учители и ученици, обединени от една обща кауза - да изразят своята солидарност към училищния живот, да утвърдят принадлежността си  към своето училище, да защитят  уникалността и хуманитарния дух, който сплотява всички към знания и добротворство.

Сформираният преди година  Съвет на хуманитаристите доказва, чрез своите инициативи - Ден на розовата фланелка, Баба Марта е хуманитаристка, Седмица на хуманитаристиката, Ден на изкуствата, Ден на философията, Училищни дебати, Свети Валентин, Конкурси по повод Националната седмица на четенето и др.,  че училището е любима и желана територия, където, освен знания се споделят и общи ценности – приятелство, доверие, уважение, обич.

По време на церемонията на Съвета неговият бивш председател, дванадесетокласникът Александър Димитров, представи членовете на екипа и връчи новите постове и степени - председател, заместник-председател, омбудсман и канцлер. Организацията и йерархията на постовете говорят сами по себе си за гражданското самосъзнание и сериозността, която влагат учениците в дейността на своята организация.

Според директора на училището Валентина Тодорова желанието и отговорността, с които учениците съвсем сами са решили да сформират нова училищна форма на самоуправление показва съпричастността им към училищния живот. Тя поздрави участниците в Съвета и отправи благодарствени думи към хуманитарната общност, която вписва в летописа на своята история поредната страница за отстояването на хуманитарните принципи и идеи, които водят по пътя на самоусъвършенстването.

Съветът на хуманитаристите е естествено продължение и осъвременена версия на съществувалата преди години Екзарх академия. Отбелязвайки своя рожден ден, всъщност учениците поднасят сами най-големия си подарък за всички – създаден от учениците – за учениците.

ШУМ.БГ