Разликата в електоралната подкрепа между ГЕРБ и БСП се стопява и вече е под 1 на сто. Ако евроизборите бяха днес, 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП. Това показват резултатите от последното проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", направено точно два месеца преди европейския вот.

Националното представителното проучване на обществените нагласи е проведено между 22 и 26 март и съвпадна по време с разкритията за придобити от властимащи на различни позиции евтини апартаменти и последвалите оставки.

Социолозите констатират, че текущите скандали и липсата на реални дебати по европейските теми намаляват избирателната активност. Към края на март едва 35% от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се колебаят, или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

Ниската активност е в полза на БСП

След известно "откъсване" на ГЕРБ пред БСП през февруари към момента ножицата между двете политически сили плътно се затваря, а дистанцията между тях е в рамките на статистическата грешка, поясняват социолозите.

Причина за това според авторите на изследването е лекият спад от около 1.5% на електоралната подкрепа за ГЕРБ спрямо февруари, отливът на желаещи да гласуват сред по-широката му електорална периферия (тя се свива до 14% при средно 20-25 на сто на предишни избори), мобилизация на БСП и относителното увеличаване на електоралната й тежест при по-ниска избирателна активност.

Една четвърт от избирателите на Реформаторския блок подкрепят ГЕРБ - СДС

Формулата ГЕРБ-СДС привлича подкрепата на две трети от бившите избиратели на ГЕРБ и една четвърт от тези на Реформаторския блок. БСП успява да задържи над 80 на сто от гласувалите за нея преди две години.

ДПС събира 10.6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент. Предвид твърдостта на ДПС избирателите, спад в активността ще увеличи тежестта на движението и подобно на евровота от 2007 г. би могло да ги постави в по-голяма близост до водещите ГЕРБ и БСП, прогнозират социолозите.

"Демократична България" е малко под бариерата

"Демократична България" с вот от 5.1% е все още малко под бариерата от 5.88%, необходима за спечелването на мандат, показват резултатите от проучването.

Партиите от коалицията "Обединени патриоти", които в рамките на настоящото проучване са измервани поотделно, постигат следните резултати: ВМРО - 4.1%, НФСБ - 2.2%, Атака - 2.1% от решилите да гласуват. Така, като партия с най-голям шанс за излъчване на евродепутат се очертава ВМРО, но това, според социолозите, ще зависи до голяма степен от способността й да привлече част от вота на останалите националистически формации. Другите политически сили събират под два процента от действителните гласове.

Изходът ще зависи от водачите на листи

Ако тенденциите за паритет между водещите партии продължат, а други политически сили се окажат близки до прага за излъчване на евродепутати, изходът от предизборната надпревара може да се окаже силно повлиян от водачите на листи и способността им да добавят гласове към партийния вот, коментират социолозите от "Алфа Рисърч".

На фона на щетите, които понася ГЕРБ, преминаването на останалите партии към мобилизационна изборна вълна и туширането до известна степен на острите им публични пререкания, води до стабилизиране на техните позиции, макар и на по-ниски равнища, в сравнение с управляващите.

Дневник