Нови кошчета за разделно събиране на отпадъци от опаковки ще бъдат разположени в Шумен. Заделените средства за целта са 36 хил. лв.

„Кошчетата ще бъдат разположени по алеите в парковете, пешеходните зони, централната градска част, детски площадки. Предстои да съберем оферти от фирми производители, за да определим точния брой, който можем да закупим“, обясни за ШУМ.БГ Живка Атанасова, главният експерт „Екология“ в администрацията.

Тя допълни, че с разполагането на по-голям брой съдове ще се подобри и визията на града и ще се намалят разходите за почистване. Уличните и парковите кошчета ще са в три или два цвята – за хартия, пластмаса и метал, като ще бъдат обозначени за кой отпадък са предназначени.

„В момента в бетоновите кошчета се изхвърля всякакъв вид боклук, което затруднява събирането му. С цветните кошчета ще се опитаме да постигнем по-добро разделно събиране на рециклируеми отпадъци, което е и част от общинската система за управление на отпадъците“, допълни Живка Атанасова.

В страната има няколко производителя, като цените на кошчетата за разделно събиране са близки. По предварителни сметки с 36 хил. лв. ще могат да се купят 250 - 300 броя. 

ШУМ.БГ