При съвместна операция на министерствата на вътрешните работи на България и на Румъния в Черно море са задържани 170 килограма кокаин с високо качество, обяви премиерът Бойко Борисов днес. Вътрешният министър Младен Маринов уточни, че по операцията се работи от 5 април.

В морето са били открити шест големи пакета кокаин, увити в непромокаеми опаковки. Схемата, по която са работили трафикантите, е предвиждала дрогата да се предава в открито море и според министър Маринов тя е нова.

Наркотикът се оставя в открито море, като доставчици и получатели не се виждат. "Ние усилихме наблюдението в района на Шабла, вследствие на това открихме съответно шест пратки и от кокаина, който беше увит в непромокаема материя, със спасителна жилетка, така че да се държи над водата. Много интересни разфасовки", каза министър Маринов.

Във вторник вечерта при обход в района на Шабла служители на Гранична полиция са открили общо 6 сака със специфично сгънати пакети. Всеки чувал е около 30 кг. Кокаинът е бил разпределен в 150 пакета. Веществото в тях е реагирало на кокаин на полевия тест за наркотици. Количеството на кокаина е 169 кг.

"Такива количества наркотици в света малко се задържат. Препращам към нашите опоненти, които казват, че службите не работят, или преди две години говореха, че едва ли не участват в наркотрафик, а същите хора за две години рекордни количества наркотик са задържали по границите", коментира Борисов.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов припомни, че в края на миналия месец в крайбрежната зона на Румъния бяха открити над тон и 200 кг кокаин.

По думите на главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, това е емблематичен случай за сътрудничество между българските и румънските полицейски власти.

Предполага се, че веществото е с концентрация над 90% и ако се ползва в този му вид, има опасност от предозиране, обясни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Той даде пример, че обикновено такова вещество се разрежда 3:1 при продажба на дребно. На едро 1 кг кокаин се пласира за 80 000 лв., а цялото количество - за 13.6 млн. лв. на едро. На пазара на дребно стойността му би достигнала 71.4 млн. лв.

На мястото е изпратен граничен полицейски кораб за обследване на района и извършване на допълнителни проверки на плавателни съдове по море. Проверени са всички риболовни кораби, завръщащи се на брега в Балчик и Варна.

Продължава претърсването на района от граничен полицейски кораб, като с разпореждане на премиера хеликоптери на Гранична полиция и Министерството на отбраната летят над района.

Главният секретар на МВР се обърна с апел към местните граждани, ако забележат в морската зона необичайни премети, веднага да подадат сигнал на тел. 112.

От Окръжната прокуратура в Добрич съобщиха, че законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 г. и глоба от 200 хил. лв. до 300 хил. лв. за това престъпление.

Дневник