С концерт на Дара,  състезателни игри и много забавления за децата завърши вторият етап от кампанията по безопасност на пътя „С предпазен колана на задната седалка“. Днес благородната кауза събра стотици малчугани в зала „Арена Шумен“. Водещ на събитието беше Деян Славчев – Део. Кулминацията беше поп изпълнителката Дарина Йотова – Дара, която пя за малките инспектори по коланите.

На концерта присъстваха представили на фирми и институции - партньори в инициативата.

„Животът е толкова важен, а децата са нашето бъдеще. За това се обръщам към родителите – трябва да се грижим за децата и в автомобилите“, каза Фикрет Индже, председател на Надзорния съвет на „Алкомет“ АД.

„Позволете ми от мое име и от името на всички мои съграждани да благодаря на нашите спонсори за тяхната прекрасна инициатива. Вярвам, че най-добрите ще победят, а оттук насетне родителите трябва да знаят, че ще ги контролирате в автомобилите, нали така?“, обърна се към децата кметът на Шумен Любомир Христов преди да бъде даден стартът на състезателните игри, с които започна програмата.

Ученици от 12 шуменски училища се включиха в спортна надпревара, за да покажат уменията си при управление на велосипед и тротинетка, като заобикаляха конуси и преминаваха през различни препятствия. Всички те получиха грамоти и награди. Бяха обявени победители в следните категории: Най-техничен отбор, Най-точен отбор, Най-сръчен отбор, Най-енергичен отбор, Най-стремителен отбор, Най-ентусиазиран отбор, Най-пъргав отбор, Най-динамичен, Най-завладяващ, Най-бърз, Най-находчив, и отбор Любимец на публиката.

Припомняме, че Инициативата „С предпазен колан на задната седалка“ е свързана с безопасността на децата в автомобилите. Над 80 доброволци от фирми и институции се включиха в обучителни презентации пред шуменските малчугани от 1 до 4 клас. Чрез достъпна за децата информация, те им обясниха опасността да се возиш без колан и необходимостта от детска седалка в автомобила. Малчуганите получиха значки „Инспектор по коланите“, които да им дават правото да напомнят на своите родители, че е важно да се возим с колан.

Инициативата обхвана над 3200 деца от първи до четвърти клас от училищата в Шумен, селата на общината, както и деца от Каспичан и Плиска. Планирано е тя да продължи и през следващата учебна година.

Идеята е заимствана от фирма Солвей Соди, която през 2015 г. за първи път стартира инициативата „С предпазен колан на задната седалка“ в гр. Варна и региона. Тази учебна година тя се осъществи в Шумен със съдействието на "Херти" АД, "Алкомет" АД, "Телепол", "Рока България", "Теси", "Примекс", "Unicredit Bulbank", "Лифтком", "Фикосота", "The Bakers", "БулМаг", "Бони", Шуменски университет, БЧК, ОДМВР Шумен, РУО – Шумен, ШУМ.БГ, в. "Шуменска заря", Радио Шумен, Дарик радио, shmoko.bg.

ШУМ.БГ