След повече от десет часа дебати и таен вот Националният съвет на БСП напълно размести предложената от лидера Корнелия Нинова листа с кандидати за евродепутати на изборите на 26 май т.г. Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който тясното ръководство на партията искаше да отстрани, ще бъде кандидат за евродепутат, но на пето място в листата.

След Елена Йончева на второ и трето място се нареждат млади социалисти Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които по вишегласие получиха по 97 гласа и отидоха на балотаж. Първоначално те бяха предложени за неизбираеми позиции.

Петър Витанов е на 37 г. и е депутат първи мандат в България. Цветелина Пенкова е на 31 г. и е зам.-председател на клуба на младите българи в чужбина "Милениум", чийто председател Румен Чолаков е водач на листата на "Път на младите".

В челната тройка Корнелия Нинова искаше да бъдат бившият зам.-председател на БСП Янаки Стоилов и настоящият - Деница Златева. Сега те ще бъдат съответно на дванадесето и на седмо място.

По волята на Нинова са определени само водаческото място и позициите на гражданската квота и коалиционните партньори. Изненадата в листата е началникът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който ще е на четвърто място. На десето място е бившият депутат от НФСБ и лидер на партия "Българска пролет" Велизар Енчев. На последно място е Емил Георгиев от "Екогласност".

След Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов и Сергей Станишев в листата на шесто място се нарежда Иван Кръстев, който бе зам.-министър на образованието и науката в кабинета "Орешарски". На първия вот той получи 95 гласа, колкото и Станишев. Целта на "Позитано" 20 е партията да има поне шестима евродепутати.

На седмо място е зам.-председателят на БСП Деница Златева, на осмо - депутатът Румен Гечев, който бе вицепремиер в правителството на Жан Виденов, а на девето - досегашният евродепутат Момчил Неков. Десетото място е за Велизар Енчев.

След него се нареждат депутатът Димитър Данчев, дългогодишният зам.-председател на БСП Янаки Стоилов, социалистът от Пловдив Тодор Стоилов, депутатите Валери Жаблянов и Антон Кутев, Мариела Модева и Емил Георгиев от "Екогласност".

Дневник