Директорки на детски градини от Шумен гарантираха на кмета Любомир Христов, че няма да има недоволни родители и необгрижени деца през летните месеци.

На днешната среща в сградата на общината присъстваха и представители на Обществените съвети към всяка от градините.

През лятото повечето от детските заведения затварят за месец. През това време персоналът ползва годишния си отпуск и се правят ремонти.

Обаждат ми се и родители, които казват, че няма кой да им гледа детето. Кажете какво да направим, за да няма  проблеми през лятото и всички да са доволни? Готов съм приема предложенията ви и да ги внеса в Общинския съвет, ако са необходими промени", каза кметът Христов.

Старши експертът „Предучилищно образование и личностно развитие“  в общината Йорданка Димитрова обясни, че е направен график за работа, който гарантира, че няма да има деца без градина. Без почивка през лятото ще работят 5 детски градини - филиалите на "Слънце" и "Брезичка", както и "Светулка", "Дружба" и "Пролетна дъга". В тях могат да ходят деца от целия град, чиито родители нямат възможност да ги гледат.

Че няма да има проблеми обещаха всички присъстващи директорки на градини.

Няколко обаче поставиха въпроса с недобросъвестни родители, които записват децата си за посещение през летните месеци, а после не ги водят редовно. Това, според тях води до големи разходи за храна, която трябва да се изхвърли.  Директорът на ДГ "Конче вихрогонче" Юлияна Пантелеева обясни, че се чудят какво да правят. Градината й реализира загуби, заради заявени деца с осигурена храна. "После виждаме, че са на почивка някъде от снимките, които родителите им пускат в социалната мрежа", каза Пантелеева. 

Директорката на ДГ "Космонавт" Дарина Димитрова потвърди това и изнесе статистика, според която миналия юли в градината й са били заявени 175 деца, а са идвали 106, а през август от 31 записани - само 20-25.

Кметът Христов поиска решението на въпроса със записаните, но не посещаващи градина деца да дойде от директорките. Реши се да се инициира промяна в нормативната уредба, за да може родителите на тези деца да си плащат храната, ако отсъствието им не е придружено от медицинска бележка.

Присъстващите родители, представители на Обществените съвети, подкрепиха изцяло директорките на градини.

ШУМ.БГ