Шумен получи признание за подобряване качеството на живот в общината от пилотното издание на класацията „Образцова община“ на вестник „24 часа“ на кампанията за Североизточния регион на България. Това съобщиха от общинския пресцентър.  

Призът бе връчен на кмета Любомир Христов днес в зала „Черно море“ на конферентния център на едноименния хотел във Варна от заместник-председателя на УС на Фонда на фондовете Александър Георгиев.

Отличието за Шумен е на базата на показатели, формулирани от експерти на  Националния статистически институт,  Българската агенция за инвестиции, Камарата на архитектите, Камарата на строителите, ЕК в България и университетски преподаватели както и на вота на читателите на изданието, които чрез гласуване са изразили своята подкрепа.

Критерият „Качество на живот“ отразява възможностите за добро образование и здравеопазване, осигуряване на заетост и създаване на работни места, сигурност и разнообразен културен живот.

„Тази награда е признание за направеното от общинската администрация за подобряване на средата, в която живеем. Най-много ме радва, че получаваме това признание и заради оценката на шуменци“, каза кметът по време на церемонията. Успешното сътрудничество между общината и бизнеса също води  до подобряване на средата за живот. Икономическо развитие на града и увеличаването на инвестициите означава, че бизнесът вижда в лицето на общината добър партньор, който има дългосрочни политики и визия за развитие. Това от своя страна води до намаляване на безработицата и до увеличаване на средната работна заплата в града, сподели още Христов.

Преди връчването на наградите с участието на министъра на МРРБ Петя Аврамова и кметове от Североизточна България се проведе дискусия по проблемите, с които местната власт се сблъсква в управлението на общините.

С проекта си „Образцова община“ медията цели да открои и насърчи добрите практики в местното самоуправление, както и да покаже положителния опит на общините, който да служи за пример на останалите. На този етап излъчването на победителите става на регионален принцип, като в края на кампанията през есента ще бъде връчена и Голямата награда – тя ще бъде за общините, събрали най-много точки по всичките пет групи критерии в националното класиране.

ШУМ.БГ