България ще има нов национален стадион, а възможностите за строеж вече се обсъждат, обяви министърът на спорта Красен Кралев. Според него новото съоръжение не е обвързано пряко с общата кандидатура на България със Сърбия, Румъния и Гърция за европейското първенство през 2028 или световното през 2030 г.

"Заявили сме твърдо намерение да изградим нов национален стадион. Това не е свързано само с общата кандидатура. Има няколко терена, които са предложени от Столичната община, всичките са добри и комуникативни. Не мога да ги коментирам като места. Три терена, на които сме се спрели и се обсъждат. Ще ги предложа на правителството и ще ги подложим на публично обсъждане. Всеки си има плюсове и минуси, комуникативни са и мисля, че ще се харесат", каза министърът на спорта в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

Според него затишие по общата кандидатура има заради изминалите европейски избори. "Знаете, че след тях в две от държавите - Гърция и Румъния, има предсрочни избори. Заради това не се състоя срещата в Букурещ. Изчакваме те да се проведат", добави Кралев.

Министърът на спорта уточни, че колко голям е стадионът ще зависи от кандидатурата. "Яснота какъв ще е капацитетът може да получим в края на годината, когато стане ясно дали ще кандидатстваме за европейско или световно първенство. Изискванията са различни."

Все още не се знае какво ще стане с Националния стадион "Васил Левски". Според Кралев той не е в добро състояние, а поддръжката му е скъпа. "Ясно е, че такъв голям стадион в центъра на столицата не може да има. "Васил Левски" ще изпълнява ролята на национален стадион, докато не се построи нов", каза министърът.

Кралев уточни, че Министерството на спорта продължава да разглежда и опциите за стадиона на ЦСКА в Борисовата градина. След новия план за парка се появиха спорове.

"Архитектите, които са спечелили конкурса, не са обърнали внимание, че там има много спортна инфраструктура, построена преди много години. Имаме разбирателство с главния архитект на София. Ще подадем възражение по точката, която се касае за "Армията". За да може да се използва като съоръжение, трябва да бъде реновиран."

Според Кралев стадионът ще бъде в нормите, заложени в новия план за Борисовата градина. "Навлизайки в пистата, която ще се махне, ще направим съоръжение, което да не излиза извън размерите на чашката."

Дневник