„Кафето Ви, г-н министър“ е новото заглавия в афиша на ДКТ „Васил Друмев“. Премиерата на спектакъл е този петък от 19,00 часа на камерна сцена.

Автор на текста е румънският постмодернист Хореа Гарбеа, а на шуменска сцена представлението поставя Лучиян Сабадос. Сценографията и костюмите също са на румънец - Георге Мосореску. В пиесата участват само български актьори: Никола Шопов, Янислава Линкова, Александра Михайлова, Кристина Константинова, Димитър Мартинов, Валентин Ченков.

Днес на пресконференция екипът на „Кафето Ви, г-н министър“ представи пред медиите откъс от представлението, а  Лучиян Сабадос разказа каква е неговата гледна точка към текста на Хореа Гарбеа.

„Текстът е един от най-обичаните от публиката в Румъния. На шуменска сцена това ще е неговият 11-ти вариант, откакто е написан през 2011 г. Може да се определи като политическа комедия. Една от основните теми в представлението е отношението между обикновените граждани и политическата власт, но не е само това. В пиесата има много обрати, ситуации с много изненади, невъзможни ситуации. Пиесата е и като една аларма за грешните практики в нашето общество и начините да ги преодолеем“, представи накратко спектакъла Лучиян Сабадос. Той допълни, е текстът е румънски, на част от ситуациите могат да се видят във всяка една от бившите комунистически държави. „Това е комедия, която е адресирана директно към всеки от нас, независимо дали е в България, Румъния, Унгария, Малдова...“, каза още режисьорът.

Основните персонажи в пиесата са един министър, неговата секретарка и собственичка на бордей. Те са реални, а освен тях има още три персонажа, които се раждат от мислите в главата на министъра. Всички те изпадат в невъзможни на моменти ситуации изходите, от които често са изненадващи.

„Кафето Ви, г-н министър, след като направи своята премиера на шуменска сцена, през септември ще има такава и на румънска. На 18 септември пиесата на шуменския театър ще бъде представена в Букурещ, а на следващия ден ще участва на международния фестивал в Браила „Дни и нощи на европейския театър“.

ШУМ.БГ