За разлика от миналата година, когато бяха ремонтирани 8 от 11-те заслони в ПП "Шуменско плато" заради вандалски прояви, тази година  не са установени разрушени съоръжения. Няма и регистрирани пожари през лятото, за разлика от 2017 г., когато при неправилно боравене с открит огън пожар изпепели 3 дка борова гора в местността „Мечката“. 

Служителите на парка са обходили местата, където е разрешено паленето на огън и не са установили разрушаване на регламентираните огнища, а туристическата инфраструктура - пейки, маси и огнища в заслоните е в добро състояние е показала проверката, съобщиха от ПП "Шуменско плато".

От там припомнят, че повечето от местата за пикник в парка са „осиновени“ от водещи фирми и организации от Шумен и техните служители се грижат за поддръжката. В тези дейности се включват и много доброволци, изпълняват се и предупредителни табели, че е забранено паленето на нерегламентирани места.

Сега Дирекцията на природен парк „Шуменско плато“ и Североизточното държавно предприятие предвиждат да реализират инициативата "Лято без пожари. Двете институции ще организират специални уроци за деца в рамките на летните занимания и в нея ще се включат служители от горски стопанства и огнеборци от РСПБЗН Шумен.

ШУМ.БГ