Четвърто място в класирането по държави заеха младите огнеборци от Шумен на провелото се в Швейцария световното състезание по противопожарен спорт. С него участваха представители на 23 държави. Пред България са само Австрия, Италия и Беларус. 

Шуменските млади огнеборци са осми от 60 участвали отбора. 

Представянето на отбора е най-силното до момента от участието на България на тези състезания.

Днес момчетата на треньора Слави Димов се срещнаха с журналисти в сградата на шуменската пожарна.

Отборът на България се състои от 9 момчета и 1 момиче, които са на възраст от 12 до 16 г. и са ученици в IX ОУ „Панайот Волов“ в кв. "Дивдядово". Те получиха правото да представят България на световните игри, след като станаха републикански шампиони през 2018 г. В Швейцария участниците се представиха в дисциплините “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400 м щафетно бягане с препятствия”.

"Първенството бе изключително силно. Радвам се, че успяхме да постигнем този успех. Направихме и двете дисциплини без грешка, което ни позволи да заемем това предно класиране – сред държавите сме четвърти, сред отборите – осми. Разминаването в местата се дължи на това, че някои от страните участваха с по три отбора, с което печелят повече точки. По регламент първите десет тима в класирането се водят златни“, обясни на брифинга треньорът Слави Димов. Той допълни, че държавите, които са заели призовите места в заниманията по противопожарен спорт, са издигнати на професионално ниво.

Според капитана на отбора Михаил Венелинов успехът им се дължи на това, че всички са били сплотени. „По време на състезанието бяхме едно цяло. Мисля, че се представихме отлично имайки предвид условията, при които се подготвяме. Разбрахме, че на голяма част от другите отбори се предоставят професионални условия за тренировки“, добави Михаил Венелинов.

Извън състезанието при представянето на отборите шуменци са показали на света как се играе ръченица и Дунавско хоро, а на своя щанд са изложили българско сирене и кашкавал, които са свършили много бързо.

На пресконференцията днес треньорът Слави Димов и състезателите изказаха огромната си благодарност към огнеборците в шуменската пожарна, които ги подкрепят безрезервно при тренировки и състезания, а за надпреварата са осигурили екипи.

ШУМ.БГ