Близо 2000 социалисти от Шуменска област участваха в традиционния събор на БСП на  връх Бузлуджа, където бе отбелязана 128-та годишнина от създаването на социалистическото движение, съобщи за ШУМ.БГ общинският лидер на червената партия в Шумен Веселин Пенчев.

За социалистите партията бе осигурила автобуси. С тях беше и художника от село Средня Юсуф Мустафов, който подари портрет на лидера на партията Корнелия Нинова. Убеден в социалистическата идея пенсионерът се вдъхновил от нейна снимка, където Нинова била в народна носия и съгласувал преди няколко седмици с общинското ръководство намерението си да й направи портрет. След като приветствали идеята днес след официалната част на сцената на поляната под връх Бузлуджа Мустафов подарил творбата си, а Нинова останала приятно изненадана, разказа Пенчев.

Той съобщи още, че на състоялото се заседание вчера на Националния съвет на партията в Габрово е утвърдена предизборната платформа на БСП за местните избори. „Имаме и пълна свобода по места да преговаряме за коалиции и обединения за предстоящите избори за кметове и общински съветници“, каза Пенчев и уточни, че единствена забрана е обединение с ГЕРБ. Той потвърди казаното от АБВ, че са водени разговори на ниво общински съветници, но както с тях, така и с другите политически сили тепърва предстоят разговорите  между ръководствата, след като НС вчера е гласувал решение за това.

Според Пенчев в 84-те общински структури в Шуменско събранията са приключили миналата седмица. Десетина са имената номинирани за кандидат - кметове. „Сред тях има бивши кметове, бивши и настоящи общински съветници, млади кандидатури и такива с опит“, сподели общинският лидер и напомни, че кандидатите ще бъдат утвърдени от Националния съвет в началото на септември.

Номинационните събрания в областта все още не са приключили. Пенчев съобщи, че в Нови пазар за кандидат - кмет е номиниран 30-годишният общинският съветник Георги Сашев. Той е бил и втори в депутатската листа през 2017 г.

ШУМ.БГ