47 мултифункционални болнични легла получи като дарение МБАЛ-Шумен. Това е 10% от общия брой на леглата в болницата.

Дарените легла са в комплект с дюшеци и шкафчета. Те са втора употреба, но са много по-нови от сега използваните в МБАЛ, повечето от които са на над 30 години и са крайно амортизирани.

Дарението връчи днес принцеса Tеофана фон Саксен. С него българката, женена за принц Херман фон Саксен, член на фамилията на последния саксонски владетел Фридрих Август III, вече е доставила над 3300 легла за наши болници. 

"Много неща тук са в кризисно състояние. Гледам, ако може да се спестят парите, които биха отишли за ново оборудване. Да се запазят за някаква друга, по-важна цел", каза на брифинг пред журналисти днес Tеофана фон Саксен. Тя добави, че е избрала шуменска болница за дарението, тъй като тя е една от малкото, която не е получила болнично оборудване от принцесата.

"В цяла България има проблем в здравеопазването, което е много жалко, защото българските лекари са много добри. За жалост, имат много ниски заплати. Заплатите на медицинския персонал и на учителите трябва да се повишат, това е национален проблем", коментира Теофана фон Саксен. 

Кметът Любомир Христов и директорът на МБАЛ-Шумен Димитър Костов изказаха благодарност. 

Д-р Костов обясни, че леглата вече са разпределени - основно в отделенията по ортопедия, неврология и хирургия, но и всяко от другите е получило поне по едно - две.

След пресконференцията принцеса Tеофана фон Саксен отиде в МБАЛ, за да види лично как се ползват леглата.

ШУМ.БГ