За 7-те промишлени свинеферми в Шуменско е определена от днес 20-километрова санитарна зона. В тази зона не трябва да има отглеждане на домашни свине в  т. нар. "заден двор". Превенцията е с оглед овладяване на ситуацията от бързо разпространяващото се заболяване - Африканска чума по свинете, съобщиха от Областна администрация.

На кметовете е възложено в населените места на всяка от общините в 20 км зони около индустриалните ферми да се предупредят стопаните, отглеждащи свине в задни дворове и попадащи в тези зони доброволно до 31 юли да извършат клане на животните. Утре до 17.00 ч. кметовете ще информират писмено заместник-областния управител за тези, които не са изпълнили решенията на Централния епизоотичен съвет. След този срок Областната дирекция по безопасност на храните ще пристъпи към правомощията си и изпълнение на разпоредбите на чл. 139 а от Закона за ветеринарномедицинската дейност за принудително клане.

Освен това с писмо до директора на ОД на МВР Шумен Петко Шаренков препоръчва да бъдат предприети необходимите мерки за недопускане нерегламентирано транспортиране на животни в населените места на област Шумен.

Решението е взето днес на извънредна работна среща на заместник-областният управител Петко Шаренков в качеството му на председател на Областната епизоотична комисия  с кметовете на общините от област Шумен. То е в изпълнение на решение на Централния епизоотичен съвет от вчера за ограничаване разпространението на заболяването.

Според научно становище на Центъра за оценка на риска по хранителната верига добитото месо, след клане на животните може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70. С, достигнати във вътрешността на късовете месо, предвид факта, че вирусът на АЧС е изключително устойчив при изсушаване, пушене, осоляване, охлаждане и замразяване на месото.

В област Шумен има регистрирани седем промишлени свинеферми, които се намират на територията на общините Шумен, Никола Козлево, Каспичан, но в 20 км зони около фермите попадат населени места и от съседните общини. 

"Към момента няма регистрирано огнище на заболяването в Шуменска област. Осигурени са и места с необходимите разрешителни за загробване на животните", каза за ШУМ.БГ Шаренков.  

 ШУМ.БГ