Министерски съвет одобри днес 8 училища от Шуменска област да бъдат обявени за иновативни през учебната 2019/2020 г. Това означава, че в тях се разработват и въвеждат иновативни елементи по отношение на организацията или съдържанието на обучението, както и че се използват нови методи на преподаване или управление.

В цялата страна одобрените иновативни училища са 395 в 133 населени места.

Училищата от Шуменска област са СУ „П. Волов“ - Шумен, СУ „Йоан Екзарх Български“ - Шумен и III ОУ „Димитър Благоев“ - Шумен, новопазарските  СУ„Хан Исперих" и Професионална гимназия по химични технологии и дизайн „Проф. д-р Асен Златаров“, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - Върбица, ОУ „Христо Ботев“ - Каспичан и СУ „Цанко Б. Церковски" - Никола Козлево.

Всички те първо са одобрени от Комисията за иновативните училища, която е разгледала и оценила проектите на всеки от кандидатите.  

"Описаните иновативни процеси в училищните проекти за иновации ще бъдат с продължителност до 4 години и ще обхващат всички или част от участниците в образователния процес в училището, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. В тях са определени целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците", уточниха от пресцентъра на Министерски съвет.

ШУМ.БГ