290 свободните места за осмокласници останаха след трето класиране в училищата от Шуменска област за учебната 2019/2020 г.

Данните обяви днес Регионалното управление на образованието.

Незаетите местата са в 36 паралелки на 21 училища. Повечето от свободните места са в по-малките населени места на областта, като част от паралелките остават под риск да не се запълнят до 15 септември.

В град Шумен свободни места са останали в 7 училища. В СУ „Сава Доброплодни“ има място за 1 ученик в профилирана паралелка Музика и английски език. В СУ "Васил Левски" в паралелка Софтуерни и хардуерни науки/Информатика, информационни технологии местата са 11. Пет са незаетите бройки в паралелката Помощник-инструктор по спортно-туристическа дейност/Спортно-туристическа дейност в СУ „Трайко Симеонов“.

От професионалните гимназии свободни места останаха в четири паралелки в ПГСАГ, в две паралелки в ПГОХХТ "Проф. д-р Асен Златаров", в 3 паралелки в ПГ ССХТ, четири паралелки в ПГМЕТТ "Христо Ботев". /Всички свободни места по училища и паралелки може да видите в прикачения файл отдолу/.

Кандидатстването за заемане на свободни места става в самото училище.

Сроковете за подаване на документи, за обявяване на класиране и за записване се определят със заповед на директора на училището. На този етап ученикът може да кандидатстват за обявените свободни места само в едно училище.

След трето класиране записаните осмокласници са 1282.

ШУМ.БГ