Старата цена на водата в Шумен от 3,30 лв. за кубик ще бъде върната скоро. Това заяви отново заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Днес той посети строежа на магистрала "Хемус" край село Градище.

Припомняме, че зам.-министър Нанков за втори път обещава да бъде намалена цената на водата за шуменци с 10 стотинки. През март м.г. той обясни, че това ще бъде направено, когато бъде назначен нов управител на Дружеството. На първата си пресконференция новият ВиК шеф Илиян Илиев обаче заяви, че няма такова намерение.

"Другата седмица в четвъртък имаме среща с ръководството на ВиК по двата въпроса – финансовото оздравяване и цената на водата, която да редуцираме с тези прословути 10 стотинки, както и максимално бързото реализиране на европейския проект", каза Нанков.

Той подчерта, че ВиК дружеството е в тежко финансово състояние - второто най-проблемно в страната след добричкото

"Ще реализираме европейски проект /за пречиствателна станция за питейни води - бел.ред./. При него имаме съфинансиране от 8 млн. лв. В преговори сме с Европейската банка за възстановяване и развитие и Фонда на фондовете като финансов посредник. Така че работата, която предстои с ВиК е изключително важна за всички шуменци и целия регион", каза още регионалният заместник-министър.

Той обясни, че анализите показват, че след строежа на пречиствателната станция, цената на водата ще се запази в същия размер минимум за 2,5 г., ако не се променя цената на електроенергията.

"Себестойността за доставката на питейна вода на ВиК - Шумен на месечна база е 1 млн. 250 хил. лв. Приходите, които реализира дружеството, са около 400 хил. лв. на месец. Салдото е отрицателно с около 800 хил. лв. Нека да си дадем ясна сметка, че управителят трябва да е факир, за да го стабилизира при сегашните ценови условия, при нивата на водозагуби, при сегашната инвестиционна програма на дружеството", добави Нанков.

ШУМ.БГ