Официална делегация от Шумен, водена от кмета Любомир Христов, посети побратимения румънския град Браила. В нея се включи и фолклорен ансамбъл „Лудоселци“ към НЧ „Развитие“ в Дибич. 

Посещението бе по покана на кмета на румънския град Виорел Мариан Драгомир, а поводът - празненствата „Дни на Браила“, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

Самодейците от фолклорен ансамбъл „Лудоселци“ се включиха в заключителния концерт, който по традиция е и кулминацията на празника.

В конферентната зала на театър „Мария Филоти“ бе подредена изложбата „Моят град“ – картини, рисувани от ученици от СУ „Сава Доброплодни“, възпитаници на преподавателката Деница Спасова. По идея на домакините платната бяха експонирани в голямата конферентна зала на театъра, където се състоя и срещата на кметския екип на Браила с гостуващите делегации.

„Браила е град, за който всяко българско дете научава още в училищната класна стая. Лично аз обаче сега разбирам, защо нашите емигранти са се установявали в Браила. Защото усещам онова гостоприемство, благодарение на което именно в Браила са се случили ред значими събития от възрожденската ни история. От името на целия български народ – благодаря!“, каза в обръщението към румънския си колега кметът на община Шумен Любомир Христов.

Преди отпътуването си за България делегацията поднесе цветя пред бюста на Христо Ботев и посети българската църква в Браила.

ШУМ.БГ