Последната тестова тарифа за тол таксите е между 18 и 25 стотинки на километър за камиони над 12 тона. Това каза пред Би Ти Ви членът на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Олег Асенов. По думите му с подобна тарифа разстоянието от София до Бургас ще струва на превозвачите около 73 лв.

По думите му транспортните фирми са искали тази сума да се оптимизира още повече. Заради това щели да се водят още разговори с тях през следващата седмица. Според Асенов обаче "здравословният минимум" за изминат километър за тежките камиони е 15 ст.

"При тарифа от 15 ст. приходите няма как да бъдат повече от 550 млн. лв. при очаквани 600 млн.", уточни той.

Асенов каза още, че крайната дата за пускане на тол системата е 1 март, но има шанс това да се случи и по-рано. Всичко това обаче зависи дали системата ще се подготви добре и дали ще може да започне работа плавно. Той допълни, че реалистично 1 февруари е най-ранната дата за старт на тол системата.

Олег Асенов добави, че обгорената мостова конструкция на магистрала "Струма" може да бъде възстановена до 45 дни, но само в едната посока. В другата най-вероятно щяло да е нужно повече време за ремонт.

Дневник