917 стопани от 82 населени места в Шуменско, които доброволно изклаха домашните си прасета, ще получат по 300 лв. за дезинфекция.

Това стана ясно днес на заседание на областната епизоотична комисия, като данните съобщи областният управител проф. Стефан Желев.

Заради неразпространението на африканската чума по свинете (АЧС), в Шуменско са изклани общо 1686 прасета, отглеждани в заден двор.

Най-много са стопанствата в община Шумен - 238, а в тях са заклани 460 прасета. В община Велики Преслав са унищожени 352 прасета в 188 стопанства, в община Каспичан 237 прасета в 134 стопанства, в община Нови пазар 92 прасета на 43 стопани, в община Смядово 324 прасета в 194 стопанства, в община Каолиново 46 прасета в 26 стопанства, в община Никола Козлево закланите животни са 133 в 77 стопанства. В община Върбица обезщетение ще получат 10 стопани, отглеждали 24 прасета, а в община Хитрино – 7 стопани с 18 прасета. В община Венец не бяха регистрирани хора, които да отглеждат прасета.

Към този момент в областта няма регистрирани нови случаи на болестта, стана ясно още по време на заседанието на комисията. Д-р Наташа Баева от ОДБХ съобщи, че в лаборатория за изследване са изпратени 8 проби от отстреляни диви свине и 5 от свиневъдни комплекси. Резултатите се очакват.

Д-р Катя Райкинска, директор на ОДБХ – Шумен, обясни, че се готвят промени в нормативните документи, касаещи отглеждането на прасета в малки стопанства. Тези промени трябва да засилят мерките за биосигурност. 

„Всички стопани, които сега заклаха прасетата подписаха декларации, че няма да отглеждат свине в следващите 12 месеца. След този срок, ако те искат да възстановят стопанствата си ще трябва да се съобразят с новите изисквания. В лично стопанство ще могат да се отглеждат до 3 прасета, които са само за угояване. Няма да могат да се гледат майки и нерези. Също така животните от тези малки стопанства няма да могат да се местят на друго място. Само при тези условия дадено стопанство ще може да бъде регистрирано. Всичко се прави, за да се повиши хигиената и дезинфекцията, каквато досега изобщо нямаше в дворовете“, обясни д-р Райкинска.

Членовете на епизоотичната комисия взеха решение да се удължи до 8 октомври забраната за добив на дървесина от местността „Елешница“ в община Върбица, където бе констатиран случай на АЧС. Извозването на складираните вече дърва е разрешено. Останалите мерки, които бяха набелязани за неразпространението на АЧС може да видите в прикачения файл.

Следващото заседание на комисията е насрочено за 3 септември 2019 г.

ШУМ.БГ