Системата за видеонаблюдение в Шумен предстои да бъде разширена близо 2 пъти, като в нея ще бъдат добавени нови 12 зони с десетки камери. Това става ясно от обявената от общината обществена поръчка за доставка на интернет за новите зони.

Към момента системата за видеонаблюдение покрива 25 точки в града, предимно паркове и детски площадки, като изображение към контролния център в кметството подават 110 камери. 

Някои от новите 12 зони са големи по площ, като например от ДКТ "Васил Друмев" до пл. "България" и стъпалата от ВиК до Паметник "Създатели на българската държава". Предвижда се видеонаблюдение също в Парк "Кьошкове" /на входа, алеите и пред хотел "Орбита"/, градинката на пл. "Ал. Стамболийски" /над Военното училище/, около "ДКЦ - I", както и на всички новоизградени детски площадки.

Все още не е ясен точният брой на камерите, които ще бъдат поставени. "Може да се каже, че с тези нови 12 зони видеонаблюдението вече ще покрие основните и най-ключови места в града. Ако обществените поръчки минат нормално, очаквам до 3 - 4 месеца камерите да бъдат пуснати в действие", каза за ШУМ.БГ директорът на Общинско предприятие "Стопанска и охранителна дейност" Захари Захариев. 

12-те точки са част от втория етап на изграждането на системата за видеонаблюдение, което стартира през 2016-та.

ШУМ.БГ