Монтирани са всичките 56 камери по детски, спортни площадки, паркове и градини, заложени в първия етап на изграждане системата за видеонаблюдение в Шумен. Вече работят и 4 мониторинг центъра, в които се подава сигналът от камерите. Това съобщи днес на пресконференция управителят на общинското предприятие „Стопанска и охранителна дейност“ Захари Захариев.

56-те камери струват 68 544 лв. без ДДС и са поставени от „Телепол“ по обявената през миналата година обществена поръчка.

Камерите са поставени в Градската градина, в парк “Студентски”, парк "Оборище", на спортната и детската площадка до ВиК , спортните и детските площадки до блокове 5, 6, 7 и 10 в кв. „Боян Българанов“, до бл. 68 на ул. „Ген. Скобелев“, на детската площадка срещу СУ „Васил Левски“, на бул. “Ришки проход” до “Бадема”, до Базовото училище, в парка край читалище „Тодор Петков“, в арт пространството до къща „Елеонора“.

Четирите мониторинг центрове работят в непрекъснат режим. Те са в сградата на общината, в стаята на охраната в Градската градина, при пазача на Парк “Студентски” и при дежурния в бившия КЕЧ до Следствения арест.

„Наблюденията с камерите се извършват 24 часа, 7 дни в седмицата. Служителите на предприятието са инструктирани как да постъпват при различни типове нарушения. Сигнали се подават до инспекторите от общината, с паникбутон се сигнализира „Телепол“, а при по-тежки престъпления записите от камерите се предават в полицията. Там вече са подавани 4 сигнала от камери в Градската градина“, обясни Захариев. Той допълни, че камерите по-скоро имат за цел да предотвратят вандалски прояви.

„Системата за видеонаблюдение има възможност да се надгражда. Планира се на следващ етап сигналът от камерите да се предава в полицията. Предстои да се монтират 4 камери в района на ДКТ „Васил Друмев, както и да се поставят пилони с камери в кв. „Тракия“, на „5 км“, както и на други входно-изходни артерии на Шумен, а на по-следващ етап - и към Паметника“, каза още Захари Захариев. По думите му документацията за този проект е готова и камерите трябва да заработят до началото на септември.

ШУМ.БГ