Григор Димитров отпадна на крачка от финала в "Мастърс" турнира в Париж,с лед като отстъпи в оспорван полуфинален сблъсъка на световния №1 Новак Джокович 6:7 (5), 6:4. Срещата в зала "Берси" завърши за час и 38 минути, а българинът игра на много високо ниво срещу сърбина.

От другата страна на мрежата обаче Димитров срещна много уверен и безгрешен тенисист.

Световният №1 спечели за девети път в 10 срещи с Димитров, като вече е в серия от 7 поредни успеха срещу българина. Единствената победа на бившия №3 над Джокович дойде през 2013 г. в Мадрид.

Двубоят между двамата беше решен от минимално количество грешки, след като играта от двете страни на мрежата беше на много високо ниво. Първата точка за пробив дойде чак в средата на втория сет и Джокович безмилостно се възползва от нея. Първият сет беше решен след тайбрек, който сърбинът отново измъкна с големия си опит и благодарение на характер, като изоставаше с 3:5, а Димитров имаше на разположение два сервиса.

По време на двубоя Джокович не даде нито точка за пробив на своя съперник. Сърбинът завърши с пет аса и четири двойни грешки, а Димитров реализира седем точки директно от начален удар. Бившият №3 направи само една двойна грешка.

Димитров завърши с 20 уинъра и 20 непредизвикани грешки. При сърбиния броят на грешките беше същия, но уинърите едва 13.

Джокович ще участва във финала за втора поредна година и ще се бори за пета титла от турнира в Париж. Там световният №1 ще срещне победителя от двойката Рафаел Надал и Денис Шаповалов.

За Димитров това беше и последен мач през 2019 г., след като българинът няма да участва в повече турнири. Със спечелените точки обаче той си гарантира изкачване в световната ранглиста, където от понеделник ще се завърне под №20. Българинът прави скок със седем места, като единствено Шаповалов има гарантирано по-голямо изкачване (най-малко с 11 места). 

Дневник