Отсечката от АМ "Хемус" от Белокопитово до Буховци се строи в срок и ще е завършена още тази година. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов, който инспектира строежа край село Градище.

"Да благодарим на археолозите, че освободиха трасето и сега нещата още по-бързо ще вървят. Мисля, че ако Господ е с нас и всичко е наред, някъде октомври - ноември ще е готово. Стане ли "Хемус", тогава и "Тракия" ще се облекчи. Няма да слизате през Ришкия проход надолу. Тогава и за бизнеса ще се облекчи, и за туризма", каза Борисов. 

Той обясни, че вече няма проблеми и с отчужденията на земи, но теренът е сложен и само това пречи и на още по-бързото завършване на отсечката.

Управителят на "Автомагистрали - Черно море", която строи участъка, инж. Димо Димов добави, че по договор срокът за завършване е през 2021-ва, но потвърди, че фирмата ще успее да приключи по-рано.   

Виждате - нямат празници, няма делници. Работят много усърдно", каза и Борисов.

На въпрос, дали държавата ще финансира разработването на алтернативни източници за водоснабдяване на Шумен, Борисов заяви, че за реконструкцията на ВиК мрежата има европейски програми. „И за Шумен, както за други градове, текат процедурите. До година, година и половина трябва да започне реалното изпълнение на дейностите по ВиК съоръженията“, добави Борисов.

Попитан, дали държавата ще финансира строеж на нов стадион в Шумен, той отговори с въпрос „Кое е най-първо? Стадионът или ВиК мрежата?“.

В края на инспекцията на АМ „Хемус“ край Шумен Борисов обеща, че ще минава и ще наблюдава строежа на всеки два месеца.

ШУМ.БГ