Малко след 12,00 часа днес започна загробването на животните от свинефермата край село Никола Козлево, където бе открита болестта Африканска чума по свинете. Мястото, където са изкопани няколко ями за прасетата, се намира край село Хърсово, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

„Ямите за загробване са направени според изискванията за дълбочина и са взети всички мерки за безопасност“, каза д-р Димитър Димитров от Областната дирекция по безопасност на храните. В тях е положен хидроизолационен материал, който да предпази подпочвените води.

Преди към мястото за загробване да потегли първият камион от фермата, районът бе инспектиран от директора на ОД на МВР Шумен ст. комисар Ялчън Расим и от областния управител проф. Стефан Желев.

„Създадени са два контролно-пропускателни пункта. Единият е до село Хърсово, другият в района на свинефермата в Никола Козлево. До приключване на процеса е осигурена денонощна полицейска охрана“, обясни ст. комисар Ялчън Расим.

Камионите, които извозват труповете на животните от Никола Козлево до Хърсово, се придвижват с полицейски ескорт. Не се предвижда да се затваря движението по пътя.

Предстои на мястото да бъдат загробени над 24 000 прасета от николакозлевската ферма на "Бони Холдинг".

ШУМ.БГ