985 бебета са се родили в шуменската болница през изминалата година. Повече са момчетата – 507, а момичетата са 475. На бял свят са се появили и 9 двойки близнаци. Най-младата родилка е била на 14 години, а най-възрастната - на 44 години.

Данните съобщи днес в Деня на родилната помощ или Бабинден, началникът на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ – Шумен д-р Ивайло Балабанов.

„От години насам се отбелязва спад в раждаемостта. Всяка година с около 50 раждания по-малко. И тази не прави изключение. Радостното е, че няма много недоносени бебета“, каза д-р Балабанов. Той допълни, че Акушеро-гинекологичното отделение разполага с достатъчно хора в екипа, за да посрещне нуждите на област Шумен. На работа са постъпили и две нови акушерки, които са завършили шуменския филиал на Медицинския университет – Варна.

Д-р Балабанова благодари на колегите си за добре свършената работа дотук и им пожела и за в бъдеще да бъдат все така всеотдайни в своя високо отговорен труд.

Бе спазена и традицията на днешния Бабинден и бяха измити ръцете на всички работещи в отделението. Ритуалът извърши главната медицинска сестра на шуменската болница Румяна Желязкова. Последователно със сапун, за да излизат лесно бебетата, бяха измити ръцете на д-р Балабанов, на старшата акушерка Веска Райчева, на началника на Неонатологичното отделение д-р Лиляна Куздова и на целия екип, който се грижи за новородените в болницата. 

Поздравления за своята денонощна работа лекарите, акушерките и медицинските сестри получиха от заместник-кмета на общината д-р Светлана Маркова, от изпълнителния директор на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов, от филиала на МУ – Варна, от Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС), от Народно читалище „Пробуда“.

Музикален поздрав за днешния празник поднесоха ученици от СУ „Сава Доброплодни“.

ШУМ.БГ