Заводът за производство на пелети от битови отпадъци, който ще се строи край "Дивдядово", няма да изпуска никакви вредни газове в атмосферата. В него също така няма да се извършва горене.

Това декларираха пред журналисти тримата собственици на “Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти мениджмънт-Шумен” ООД Клаус Дитер Вагенбренер, Михаел Кабурек и Велин Дракалиев. Тримата разговаряха с журналисти в сградата на общината днес - ден преди насрочената за утре среща с гражданите на Шумен.

"Дошли сме да решаваме проблеми, а не да създаваме нови. Ние ви предлагаме най-добрата технология в света, която щади природата и ще бъде абсолютно безопасна", каза Дракалиев.

Той говори подробно за иновативната система, която ще се приложи в завода, по която към момента работят около 20 предприятия в света - основно в Латинска Америка, но и в Швеция.

Металите първо ще бъдат отделяни от отпадъците и предавани за рециклиране. Високоенергийните пелети, които ще се произвеждат от сметта, няма да се изгарят на територията на община Шумен. Фирмата смята да ги продава на ТЕЦ-ове и заводи за цимент. Отпадният продукт при производството им ще бъде от типа на гипса и може да се използва в пътното строителство. Ще се отделя и вода с качеството на дъждовната, обясни Дракалиев. Той подчерта, че комин заводът няма да има и вредни газове в атмосферата няма да се изпускат.

За суровина заводът ще ползва само отпадъка на сметището край "Дивдядово". "Няма да има никаква Италия, ще се използват само тукашните отпадъци -  105 хил. тона годишно", каза Дракаллиев.  

Инвестицията ще бъде в размер на 30 млн. евро. При строителството, за около година, ще бъдат заети около 250 работници, а после в предприятието ще бъдат назначени на работа 25 души. 

Инвеститорите прожектираха днес кратък филм за технологията на производство.

ШУМ.БГ