Представители на 13 спортни клуба и Туристическо дружество "Мадарски конник" искат отсечката от Паметник "Създатели на българската държава" до Стария град да се забрани за моторни превозни средства и да стане пешеходна зона.

Предложението е внесено вчера до кмета на Шумен Любомир Христов, съобщиха за ШУМ.БГ от клубовете.

"Моторните превозни средства - автомобили и мотори, по панорамния път стават все повече и повече, и те пречат не само на нас, активно спортуващите, но и на посетителите на Парка, които се разхождат сред природата. Много млади семейства се опитват да приобщят децата си към красотата на платото, но заради опасността малчуганите да бъдат пометени от преминаващите автомобили ограничават посещенията си", се казва в писмото на спортистите.

Те смятат, че пътната отсечка между двата паркинга трябва да бъде забранена за всички видове моторни превозни средства, с изключение на автомобили със специален режим, служебни автомобили и туристически автобуси. "Там ще могат да се практикуват колоездене, туризъм, бягане, ще могат спокойно да тренират и деца, без родителите им да се притесняват, че могат да пострадат", пишат в писмото си спортистите.

Някои от клубовете смятат да провеждат там част от тренровките си.

Подписи под текста са положили председателите на БК "Шумен груп", СКК "Киокушин", ФК "Атлетик", СКЛА "Атлет-Шумен", СКК "Киокушин-Шумен", СК "Шуменска крепост", СК "Фехтовална Академия Волов", СКХГ "Ритмик", Велоклуб "Илчов баир", КО "Мадарски конник", СКЛА "Шумен", СКХ "Шумен 98", ХК "Шумен 61" и Туристическо дружество "Мадарски конник".

Припомняме, през 2012-та комисия реши същата отсечка да се забрани за мотори, но тя така и не влезе в сила. Темата бе повдигана още няколко пъти - за последно през 2017-та

ШУМ.БГ