От не повече от 20-25 на ден новите заразени в Северна Македония започват рязко да се увеличават в последните дни в момент, когато България премахна задължителната карантина за жителите на югозападната съседка.

Заразените днес са над 60, един е починал, а вчера достигнаха стойности, непознати над месец и половина - 89 души - в държавата с население 2 млн. души (или може би значително по-малко, тъй като последното преброяване е отпреди 20 години). Преди това два дни имаше и над 50 новозаразени, смъртните случаи също се увеличиха (вчера обявените починали с коронавирус са 7 души).

Не е известно кога могат да се състоят изборите в тази ситуация, първо с дата 12 април, а после отложени заради коронавируса. Извънредното положение се удължи с две седмици (то, заедно с пандемията, отложи изборите), а социалдемократите на премиера Оливер Спасовски не са променили принципната идея за юли, но консервативната ВМРО ДПМНЕ предупреждава, че първо е необходимо да се подобри здравната ситуация.

Позицията на ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски (преди това ръководена от бившия премиер Никола Груевски, избягал в Унгария) по принцип бе за отлагане на вота, след като рейтингът на социалдемократите се подобри заради относително доброто справяне с коронавируса.

Македония се вписваше в тенденцията в региона, където дори Сърбия спира да бъде изключение - десетина или малко повече (или дори под 10) новозаразени в последно време. Здравният министър Венко Филипче твърди, че става дума за клъстери на заразата, за които властите вземат допълнителни мерки и където могат да върнат ограничения - поне на ниво общини.

Мицкоски обаче каза днес, че "(Северна) Македония има повече заразени, отколкото целият Балкан заедно." "А какво прави властта? Не чухме нито един протокол, нито една нова мярка, единственото, което слушаме, са избори и пак избори."

Съгласието на партиите за вота е важно, тъй като в Северна Македония управлява служебен кабинет, в който участва и опозицията. Вотът бе свикан от бившия премиер Зоран Заев, след като Европейският съюз не постигна консенсус за начало на преговори със Скопие през октомври (направи го едва през март).

Преди няколко дни Европейската комисия заяви, че Северна Македония не може да остане безкрай без редовно избрано правителство, но добави, че разбира епидемиологимната ситуация. Днес агенция МИА цитира комисаря за разширяването Оливер Вархей, според когото ще се търсят гаранции от македонските власти, че ще има достатъчно време за кампания и как "това може да се приложи при правилата за COVID-19".

Дневник