Симеон Петров, който се издирва за кражба и неправомерно използване на чужда кредитна карта в Италия, получи мярка „Домашен арест“ от състав на Шуменския окръжен съд. Прокуратурата поиска налагане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за Петров, който през лятото на 2018 г. бе избран за съдебен заседател от Общинския съвет, но искането й не бе уважено от ШОС, съобщиха от пресслужбата на съда.

Според съда в материалите, депозирани от прокуратурата не са налице достатъчно доказателства, които дават основание, че лицето може да се укрие или извърши друго престъпление. „При липсата на тези задължителни законови предпоставки за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и факта, че лицето е неосъждано, с постоянен адрес, както и липсата на информация, че срещу същото това лице се водят други дела за престъпления от общ характер на територията на Република България, съдът прецени, че най-адекватната в случая мярка за неотклонение  е „Домашен арест“, се посочва в акта на съда, цитирано от пресслужбата му.
    
От там допълниха, че Симеон Петров е освободен от съдебната зала, непосредствено след обявяването на съдебния акт. Контролът по изпълнение на домашния арест е възложен на органите на МВР.

Актът на ШОС може да се обжалва пред Апелативен съд – Варна. Ако има протест то делото е насрочено за 16.06.2020 г. от 09.00 часа. Делото по същество за екстрадицията на Петров в Италия по искане на италианския съд ще се разгледа на 9.06.2020 г.

След това в Окръжен съд - Шумен друг съдебен състав гледа искането за задържане под стража на 40-годишната Атанаска В, която също е издирвана с европейка заповед за кражби в Италия. 40-годишната жена е осъждана три пъти в България за кражба на дебитна карта и теглене на пари от нея, както и за джебчийска кражба.

По-късно от пресслужбата на ШОС съобщиха, че съдът наложи най-тежката  мярка за неотклонение на Атанаска Сандева  „Задържане под стража“.  

Доводите, с които съдът мотивира своето определение са тежката наказуемост на деянията, за които Италия е издала заповеди за задържане в затвор за провеждане на разследване, двойната им наказуемост, наличието на данни за чести пътувания на Сандева не само извън града, но и извън страната, както и обремененото съдебно минало. Сандева е осъждана няколкократно с влезли в сила присъди за престъпления, част от които са идентични с тези, които сочи и искащата държава Италия.

С тези доводи обоснова извода, че Сандева може да се укрие или извърши друго престъпление и я остави в ареста.

Актът на ШОС може да се обжалва пред Апелативен съд – Варна. Делото по същество за екстрадицията на Сандева в Италия ще се разгледа на 9.06.2020 г.

ШУМ.БГ