Чуждите работници във фабриката "Тьониес" в района на Гютерсло, Северозападна Германия, са причината за разрасналата се епидемия. Това пише германското издание Manager Magazin, разказвайки за кризата в управлението на фабриката, след като бяха регистрирани стотици нови случаи на коронавируса.

За три дни са потвърдени най-малко 657 случая на коронавирус сред работниците (вчера бяха 400), предимно източноевропейци. Работата временно е спряна (поне за две седмици), затворени са училища и детски градини.

Самото предприятие назовава връщането на работници от почивка в родината им като причина, пише медията. "Много често идващите от Румъния и България служители са използвали дълги уикенди за пътуване.

Същевременно "можем да държим само себе си отговорни", казва говорител на кланицата, като уточнява, че работата с месото при ниски температури вероятно също е фактор. Според него се работи интензивно за овладяване на заразата.

Това е най-голямата кланица в Германия. Под карантина в района на Гютерсло, където се намира тя, са около 7000 души (не е известно колко в момента работят на обекта, но същото число досега бе посочвано като брой на служителите). Засега няма обща карантина, въпреки че Гютерсло, с население малко над 300 хил. души, надхвърля прага от 50 новозаразени на 100 хил. - това е изискването за връщане на мерки.

"Българите и румънците са видели от Армин Лашет как се носи маска"

По-остър бе тонът на премиера на Северен Рейн-Вестфалия (и потенциален кандидат за канцлер догодина) Армин Лашет, който, цитиран от ДПА, отговори на журналисти какво показва за разхлабването на мерките новата вълна в Гютерсло: "Абсолютно нищо не показва, защото румънци и българи са влезли в страната и вирусът е дошъл оттам. Това няма нищо общо с облекчаването на ограниченията, а с жилищните и трудовите условия на хората."

Някои медии отбелязаха, че Лашет, изглежда, обвинява българи и румънци за случващото се. Сп. "Щерн" отбеляза, че в "Туитър" са се появили множество гневни коментари - от призив да се засрами за посочването на източноевропейците до: ""Вероятно лошите българи и румънци са видели от Лашет как се носи маска." Има се предвид фактът, че той често не покрива носа си. Има и потребители, които гледат на изказването му като фатална грешка по пътя към канцлерския пост.

Темата стана чувствителна в Германия след стотици случаи на коронавирус в кланици в страната, наемащи основно източноевропейци (и голяма част тъкмо в Северен Рейн-Вестфалия). Спешно бе променено и законодателство за подобряване на условията на живот и труд на работниците мигранти, наети в бизнеса.

Дневник