Южните склонове на Шуменското плато тази неделя отново ще станат център на планинското бягане и колоездене. В организираното от местния велоклуб състезание вече са се записали над 130 участници, съобщиха оттам. 

Стартът, както и миналата година, ще бъде даден на стадиона в село Троица. Трасето обаче е напълно различно. "На някои то ще се стори трудно, а на други много трудно. Постарали сме се да е интересно - има каменисти участъци, преминава през гора, край ниви, има и много красиви гледки към село Новосел", каза за ШУМ.БГ Данаил Денчев от шуменския велоклуб "Илчов баир".

В надпреварата могат да участват както членове на клубове, така и любители на спорта. 
Както е ясно от името, "Шуменско плато 2020 - Колоездене, Бягане и Дуатлон" има няколко дисциплини. Колоездачите могат да избират между две дистанции - маратонско трасе с дължина 43,5 км и полумаратонско 21,5 км. И тази година ще има дисциплина за електрически колелета, които ще се състезават по дългото трасе. Дуатлонистите ще бягат 12,5 км, след като първо са колоездили по дългата дистанция. Бегачите ще тичат 22 км.  

Таксата за участие е 20 лв. при онлайн регистрация до 3-ти юли, и 30 лв. при плащане на място в деня на състезанието. Стартът ще бъде даден в 9,00 часа.  

Съорганизатори на състезанието са община Шумен, община Велики Преслав, ПП „Шуменско плато“  и Североизточното държавно предприятие. От Природния парк са организирали като съпътстващо събитие поход  до скалния манастир над село Хан Крум. 

ШУМ.БГ