Двама руски граждани, етнически чеченци, бяха задържани в Австрия след убийството на чеченски дисидент близо до столицата Виена - поредният подобен случай в последните месеци.

Тялото на 43-годишния мъж, който бил критичен към властите в руската република Чечения и поискал политическо убежище в Австрия, е намерено в събота с огнестрелни рани. Чеченският дисидент бе идентифициран от австрийските власти като Мартин Б. (според австрийски медии променил името си от Мамихан). Свидетелствал е през 2017 г. по делото за убийството на войник доброволец в Украйна, обвиняван в заговор за ликвидирането на руския президент Владимир Путин. Украинецът бил ранен при атака с огнестрелно оръжие близо до столицата Киев, а жена му била убита.

Мамихан Умаров (ако действително става дума за него) многократно е критикувал чеченския лидер Рамзан Кадиров, а каналът му в "Ютюб" има 12.7 хил. абонати. Австрийски медии обясняват, че му е предлагана полицейска защита, но е отказвал, като същевременно е опитвал да се сдобие с бронежилетка. Сред чеченците било "публична тайна", че се е изложил на опасност с видеоблога си.

Малко след намирането на тялото на чеченския дисидент австрийската полиция задържа вчера 48-годишен руски гражданин в град Линц, на 180 километра от Виена. Днес тя арестува втори руски гражданин, на 37 години, който се е установил в Австрия, отбелязва "Франс прес". Според австрийската агенция АПА той първоначално е смятан за възможен свидетел по случая, тъй като се е намирал на мястото на убийството.

Има подозрения, че за убийството му се е предлагала награда, отбелязва австрийското обществено радио. Медията съобщава, че живеещите в изгнания чеченци в момента се притесняват за сигурността си и искат обяснения за случилото се. Във вторник пред руското посолство във Виена ще има демонстрация с искане за решителни действия след убийството - искането обаче се отправя и към властите в Москва, и към австрийската държава.

Какво става с чеченските дисиденти

Убийството бе извършено на фона на засилващите се безпокойства за сигурността на чеченските дисиденти в изгнание.

Преди близо три седмици Германия обвини руската държава, че е поръчала убийството на бивш чеченски бунтовник в Берлин миналото лято. Според федералната прокуратура обвиняемият е "приел нареждане от държавните власти да убие." Москва обаче отрича.

През февруари бе нападнат в Швеция 34-годишният Тумсо Абдурахманов - чеченски блогър, критичен към Кадиров.

Месец по-рано друг чеченски блогър, Имран Алиев, бе намерен мъртъв в хотелска стая в северния френски град Лил. 44-годишният Алиев бил намушкан с нож 135 пъти.

През 2009 г. чеченският дисидент Умар Исраилов, на 27 години, бе застрелян на улица във Виена.

Дневник