Служители от Дирекцията в Природен парк „Шуменско плато“ възстановиха тематичния маршрут „Флористична пътека“. Поставени са нови табели, указващи растителните видове, които се наблюдават по пътеката, изцяло е възстановена и маркировката.

Това е част от дейността на служителите по поддържане на парковата инфраструктура в Природния парк, съобщиха от дирекцията.

Маршрутът започва зад информационния център на Паметник „Създатели на Българската държава“, преминава през местността „Ченгелтабия“ и завършва в местността „Гарванлъка“. Той е с обща продължителност 2 часа и 30 минути.

Освен това подновени са също табелите на три парапланерни площадки, като са указани източния, югоизточния и южния старт.

Край заслон „Старият град“ е обезопасена детска пързалка. Съоръжението беше счупено и създаваше опасност при игра.

От дирекцията отчитат, че в добро състояние е парковото оборудване на заслоните „Автостроител 1“ и „Автостроител  2“. Служителите на Парка премахнаха избуялата растителност и разчистиха пътека към двете места за отдих. Около чешмите Голяма и Малка Халваджийка също е почистено от прораснали треви.

По подновяване и поддържане на парковата инфраструктура предстои възстановяване на табели и маркировка по тематичните маршрути „Дендрологична пътека“ и „Карст под защита – дар за поколенията“.

С наличните ресурси от персонал и средства ДПП „Шуменско плато“ поддържа 13 заслона, 50 къта за отдих и километри туристически маршрути.

ШУМ.БГ