Хилядолетната византийска църква "Христос Спасител" в квартал Хо̀ра в Истанбул - възстановена след Втората световна война като един от най-красивите образци православната архитектура и изкуство, е превърната отново в джамия.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е наредил днес да се прекрати нейният статут на музей, както стана с катедралния храм "Св. София" преди месец.

Църква е издигната близо до брега на залива Златният рог през IV век, но в сегашния си вид тя идва от края на XI век и реконструкция след земетресение 200 години по-късно. Половин век след падането на Константинопол в средата на XV век е превърната в джамията "Карие" и изящните мозайки в нея са покрити с мазилка. Храмът става музей след Втората световна война, а в последвалото десетилетие група американски историци помага за възстановяването на византийските мозайки.

Сградата е отворена за посещения през 1958 г. и днес е един от най-посещаваните от туристи обекти в Истанбул.

Висшият административен съд на Турция одобри превръщането ѝ в джамия още през ноември, когато бе анулирано решението на правителството в Анкара от 1945 г. за създаването на музей в "Карие" под ръководството на Министерството на образованието.

С днешния указ на Ердоган обектът се предава във властта на Директората по религиозни въпроси и се отваря за молитви на вярващите мюсюлмани.

Не се казва нищо за мозайките и стенописите. В "Св. София образите на Богородица и Младенеца бяха покрити със завеси и паравани от плат. Обяснението първоначално беше, че така ще е само в часовете за молитва и туристите ще могат да ги разглеждат след това, но почти веднага бе добавено, че молитвите стават денонощни.

Дневник