От ДПС поискаха оставка и на правителството, и на президента.

От движението настояват за формирането на експертен кабинет - антикризисен, който да организира честни и свободни избори. Премиерът да бъде избран от парламента, е другото предложение на партията, обявено от лидера й Мустафа Карадайъ.

"Ние от ДПС предлагаме - оставка на правителството час по-скоро, второ оставка на Румен Радев като президент заедно с оставката на правителството. Ако иска да се изяви като политик, има време да си регистрира партия и да се яви на избори. За да няма реваншизъм и контрареваншизъм, предложението на ДПС е експертен антикризисен кабинет, който да изпълни посочените като спешни за България в краткосрочен план антикризисни мерки“, каза в декларация от името на групата Карадайъ.

По думите му войната между институциите е довела до политическа криза.

"Вместо Румен Радев да влезе в ролята на президент, той избра моделът на противопоставянето, реваншисткия модел на ГЕРБ. Радев избра политическото противопоставяне и политическата барикада. По този начин ерозира и изпълнителната, и законодателната власт, и съдебната власт. Така ерозира и институцията президент. По Конституция президентът трябва да е обединител, но вместо това ерозира всички институции и органи, държавността", посочи Карадайъ.

Той разкритикува и ГЕРБ, че са съставили националистическо правителство преди четири години.

"Днес имаме протест, участват хора с различни професии. Забелязва се катарзис и събуждане на гражданско общество. От едната страна на барикадата искат служебен кабинет без ясна визия, от другата страна твърдят, че ще си изпълнят мандата. ДПС 4 г. повтаря това, което днес го виждаме като факт. 4 г. ДПС призовава основните политически сили да седнат на масата и да се обсъдят приоритетите на държавата. Но това не се случи", подчерта Карадайъ.

Нашата мисия е гарантиране правата и свободите на човека, териториалната цялост на държавата и нейния суверенитет, необратимост на демокрацията, свободна пазарна икономика, съчетана с конкуренция. ДПС е за спешни решения в името на мира и стабилността“, изтъкна още Карадайъ.

Дарик