„От никоя страна нищо не се надяваме и никому нищо не се молим. Всичко се състои, според нас, в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия!“

Тези думи на Апостола на Свободата Васил Левски припомни историкът доц. Стефан Минков на днешния празничен за всички българи ден, в който отбелязваме 135 години от съединението на Княжество България с Източна Румелия. 

Церемонията по традиция се проведе пред Паметника на загиналите във войните на пл. "Кристал"  в Шумен.  

Пред събралите се десетки граждани и официални лица доц. Минков говори за събитията от съдбовната есен на 1885-та година, като изведе от тях 3 поуки. Първата - Съединението прави силата! Когато сме заедно – сме силни. Когато сме разединени – се превръщаме в плячка на чужди интереси и обслужваме чужди цели. 

Втората поука е, че никой няма да ни помогне с реализирането на националните цели толкова, колкото самите ние можем да си помогнем. Ние, българите можем да се обединим и историята показва това, а третата: "Не трябва да очакваме помощ отвън – сами сме, за другите България е непозната периферия или средство, с което да постигнат собствените си геополитически и икономически цел".  

Пред паметника бяха поднесени венци и цветя. 

Кметът на Шумен Любомир Христов също поздрави шуменци с празника. "Преди 135 години нашите предци показаха на света, че пред тях има само един път и те са готови да го извървят докрай, за да осъществят стремежите на нашите възрожденци – просветители и революционери. Силно вярвам, че и днес ние носим в сърцата си идеалите на дейците на Съединението. Вярвам, че изминалите десетилетия са ни направили по-мъдри и по-силни в отстояването на нашето единство и в стремежа да изградим заедно по-добро бъдеще за страната си и за града си", се казва в слово, разпространено от общинския пресцентър.  

ШУМ.БГ