Община Шумен трябва да плати 135 хил. лв. на „Титан-БКС“ по договора за концесия от 2001-ва година и сключените след това анекси към него. Кметството дължи на фирмата и 5 400 адвокатско възнаграждение. Това постанови Окръжният съд по дело, заведено от сметопочистващата фирма за неизплатени суми от 2016-та.

Решението е на втора инстанция. През 2019 г. Районен съд – Шумен също се произнесе в полза на "Титан". На 7 март м.г. на Общината е връчена покана за доброволно изпълнение на задълженията от частен съдебен изпълнител. На 8 март администрацията е подала възражение и като следствие на това „Титан-БКС“ са подали искова молба в ШОС, където е образувано производство и настоящото дело.  

Според „Титан-БКС“ общината има задължения към дружеството по три фактури от 2016 г., които са били приети от администрацията.  Първата е на стойност 215 202 лв., от която оставал неизплатен остатък от 11 259 лв., втората е за 215 202 лв., от която оставал неизплатен остатък от 63 лв. и третата е за 123 734 лв., която е изцяло неплатена.

Община Шумен не оспорила наличието на концесионния договор, нито реалното извършване на договореното, както и издаването на трите фактури, предмет на делото. Приетата в рамките на производството съдебно-счетоводна експертиза установила, че е налице посочената сума 135 093 лв. като остатък от задължение по посочените три фактури. Тези фактури са осчетоводени и в счетоводството на ищеца, и в това на ответника. 

Освен това Община Шумен е осъдена да заплати на ищеца сторените от последния разноски за водене на производството по делото в общ размер на 8 701 лв., от които 2 701 лв. държавна такса, 600 лв. за съдебно-счетоводна експертиза и 5 400 лв., дължими за заплатеното адвокатско възнаграждение към адвокатско дружество на "Титан-БКС".

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Апелативен съд - Варна.

ШУМ.БГ